Nina läste svenska och blev kommunikatör

– Vad läste du på universitetet?

Nina Lund har läst svenska och arbetar nu som kommunikatör på Gotlands museum.

Jag har en masterexamen i svenska, så framför allt har jag läst olika typer av språkvetenskapliga kurser. Det har jag kombinerat med bland annat medie- och kommunikationsvetenskap och litteraturvetenskap. Dessutom har jag läst mycket isländska och bott i Reykjavik en termin.

 

 Var det lätt eller svårt att få det första jobbet efter studierna?

Det var ganska svårt, skulle jag säga. Trots praktik och diverse relevanta extrajobb är det svårt att sticka ut i konkurrensen. Precis efter min examen sommarjobbade jag på Gruppen för nationella prov, där jag även fortsatte jobba en del under hösten. Samtidigt undervisade jag utbytesstudenter i svenska. Mitt första heltidsjobb fick jag efter att jag skickat in en spontanansökan. Mitt nuvarande jobb fick jag ca 1,5 år efter examen.

Typiska arbetsuppgifter för en kommunikatör är att skriva texter, filma, intervjua, strategiskt planera innehåll för olika kanaler och vara kommunikationsstöd åt chefer och medarbetare.

 

– Hade du en tydlig plan för vad du ville jobba med när du pluggade?

Jag hade en rätt klar bild, även om jag tror att det är bra att vara ganska öppen när det gäller det första jobbet. Under hela min studietid har jag vetat att jag vill jobba med ord på något vis.

– Varför valde du att läsa svenska och hur har vägen sett ut fram dit där du är i dag?

Att jag började läsa svenska beror på att jag alltid har tyckt om att skriva och läsa. Språk har alltid varit ett av mina starkaste ämnen i skolan och är dessutom ett stort intresse. Direkt efter gymnasiet var jag på väg att söka in till Textilhögskolan i Borås (syslöjd var också ett favoritämne), men i sista stund sökte jag en kurs i litteraturvetenskap i stället. Året efter flyttade jag från Västerås till Uppsala och började på Språkvetarprogrammet. De första dagarna tyckte jag mest att allt verkade jättesvårt, men ganska snabbt förstod jag att jag hade kommit rätt. Under kandidatutbildningen praktiserade jag på Nordiska museets kommunikationsavdelning och kom underfund med att kommunikation var ett intressant område i ständig utveckling. På senhösten efter min examen blev jag för första gången anställd som kommunikatör, på Region Västmanland. Där jobbade jag fram till februari i år när jag fick jobb på Gotlands Museum och flyttade till Visby.

Självklart är det också en fördel att jag har koll på språkriktighet och klarspråk.

 

– Vad gör du konkret i ditt jobb? Nämn några typiska arbetsuppgifter.

Jag är den enda renodlade kommunikatören på min arbetsplats, vilket betyder att uppgifterna är av vitt skilda slag. Framför allt jobbar jag med externwebb, intranät och sociala medier. Det gjorde jag även på mitt förra jobb i Region Västmanland. Kommunikatörsyrket kan se väldigt olika ut beroende på var man jobbar och vilken roll man har. I mitt yrkesliv än så länge har typiska arbetsuppgifter varit att skriva texter, filma, intervjua, strategiskt planera innehåll för olika kanaler och vara kommunikationsstöd åt chefer och medarbetare.

– Vilka kunskaper och färdigheter från studietiden har du mest nytta av i ditt jobb i dag?

Vanan att snabbt kunna komprimera information till korta, kärnfulla texter har jag stor nytta av, liksom att kunna anpassa texter till olika målgrupper. Att kunna bygga upp en historia dramaturgiskt är också en viktig färdighet i mitt jobb. Självklart är det också en fördel att jag har koll på språkriktighet och klarspråk.

För att vara en skicklig kommunikatör är det en fördel att vara social och tycka om att möta människor. I övrigt är det bra att vara nytänkande, uppfinningsrik och språkligt begåvad.

– Vad är det allra roligaste?

Det roligaste är att vara ute och träffa personer som har en historia att berätta. När det gäller praktiska arbetsuppgifter tycker jag att det är väldigt roligt att filma.

– Vad finns det för för- och nackdelar med ditt jobb, tycker du?

Det finns i princip bara fördelar. Det är lärorikt, utmanande och varierande. Dessutom känner jag mig väldigt hemma i museimiljön. Jag har ett stort kulturhistoriskt intresse som jag är jätteglad över att få jobba med.

Ta chansen att praktisera om det är möjligt!

 

– Vilken typ av person passar för att göra det du gör?

För att vara en skicklig kommunikatör är det en fördel att vara social och tycka om att möta människor. I övrigt är det bra att vara nytänkande, uppfinningsrik och språkligt begåvad.

Det är nog en fördel att jag har kombinerat mina språkstudier med medie- och kommunikationsvetenskap.

 

– Bästa tipsen till den som pluggar:

Jag tror att det är bra att ta chansen att praktisera om det är möjligt. Det ger en massa bra erfarenheter och förhoppningsvis en referens inför framtida jobbsökande. Dessutom är det ju ett bra sätt att testa ett yrke och se om det är vad man är ute efter. Min erfarenhet är att det inte är jätteviktigt exakt vilka kurser man har läst, men i mitt fall är det nog en fördel att jag har kombinerat mina språkstudier med medie- och kommunikationsvetenskap.

– Bästa tipsen till den som vill jobba med samma sak som du gör:

Testa att skicka spontanansökningar!

 

Liknande inlägg