Att lära ut svenska via Skype

Sara Hörberg, lärare i svenska som främmande språk

Sara Hörberg Cruz, lärare i svenska som främmande språk

Sara Hörberg Cruz är 35 år och arbetar med att undervisa i svenska som främmande språk online genom egna företaget Swedish Classes. Våren 2009 flyttade hon till Kalifornien och bestämde sig då för att fortsätta lära ut svenska – via Skype!

Vad läste du på universitetet?

Jag läste först två terminer lingvistik och filosofi, sedan fyra terminer svenska som andraspråk (SVAS) och slutligen tre terminer pedagogik. Jag har tagit ut en magisterexamen med SVAS som huvudämne och en kandidatexamen med pedagogik som huvudämne.

När jag började läsa SVAS var jag klar över att jag ville undervisa svenska som andra eller främmande språk på något sätt.

Varför valde du att läsa svenska?

Mitt intresse för lingvistik började i gymnasiet. Jag gick humanistisk linje, som det hette då, och funderade över varför italienska var ganska lätt att lära sig medan franska var svårt. Studierna i lingvistik ledde sedan vidare till SVAS som var ett mer praktiskt tillämpbart ämne än lingvistik.

Hade du en tydlig plan för vad du ville jobba med när du pluggade?

Inte till en början, men när jag började läsa SVAS var jag klar över att jag ville undervisa svenska som andra eller främmande språk på något sätt.

Vänta inte med att söka jobb! Prova olika arbetsplatser för att se vad du tycker om att göra.

Vad önskar du att du hade vetat när du själv pluggade?

Kurserna i svenska som andraspråk var framför allt inriktade på att studenterna senare skulle undervisa barn eller vuxna på sfi och det hade varit bra att förebereda studenterna på andra typer av elever. Jag var ganska oförberedd på att elever med högre akademiska studier i bagaget.

Var det lätt eller svårt att få det första jobbet efter examen?

Jag fick jobb på Folkuniversitetet under tiden jag skrev min C-uppsats och blev sedan kvar där i nästan nio år! Jag undervisade bland annat kvällskurser på alla nivåer, svenska för utländsk vårdpersonal och åkte till olika företag hade enskild undervisning i svenska. Jag har haft kursdeltagare på Vattenfall, Akademiska sjukhuset, IBM, Fresenius Kabi med flera. Det har varit jätteroligt och intressant att komma ut och undervisa på plats!

Hur har vägen sett ut fram dit där du är idag?

Jag har haft elever i olika åldrar under studietiden. Jag vikarierade på fritids i Stenhagen, i år 7-8 i Gottsundaskolan samt på Bolandskolan innan jag började undervisa vuxna på Folkuniversitetet. Våren 2009 flyttade jag till Kalifornien med min man som är amerikan. Jag ville fortsätta undervisa i svenska men var samtidigt sugen på att göra någonting nytt. Jag hade haft lektioner online med en kvinna i Tyskland under cirka sex månader och tänkte att det var någonting jag kunde fortsätta med i USA. Jag började med ett par elever och nu har jag ett femtiotal elever över hela världen.

Många elever är amerikaner med svenskt påbrå, andra lär sig svenska för att söka arbete i Sverige.

Vad gör du konkret i ditt jobb? Nämn några typiska arbetsuppgifter du gör en vanlig dag.

Som företagare har man många arbetsuppgifter! Jag börjar normalt med lektioner klockan åtta eller nio, då är klockan fyra–fem på eftermiddagen i Europa. Jag loggar in på Skype och ringer upp den elev som har bokat en lektion. Lektionerna är alltid one-to-one så innehållet varierar mycket. Många elever är amerikaner med svenskt påbrå, andra lär sig svenska för att söka arbete i Sverige. Under dagen arbetar jag också en del med marknadsföring. Jag har till exempel en sida på Facebook där jag lägger upp material för svenskstuderande och en blogg där jag bland annat svarar på frågor om grammatik.

Vilka kunskaper och färdigheter från studietiden har du mest nytta av i ditt jobb idag?

Jag har mycket nytta av det mesta. Kurserna i fonetik har varit oerhört användbara liksom kurserna i syntax och typologi.

En av mina elever från Kanada lärde sig ”Ja må han leva” och sjöng den för sin pappa på hans födelsedag. Pappan hade inte hört sången sedan barnsben och blev rörd till tårar!

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

Det allra roligaste med mitt jobb är att hjälpa någon att nå ett mål som är viktigt för dem. Det känns fantastiskt när någon som har en passion för sitt yrke, till exempel en sjuksköterska eller psykiatriker, lär sig svenska på en så hög nivå att han eller hon kan utföra sitt yrke även i Sverige. Det är också oerhört givande att arbeta med personer som har svenskt påbrå och nu återupptäcker det språk som familjen har glömt bort. En av mina elever från Kanada lärde sig ”Ja må han leva” och sjöng den för sin pappa på hans födelsedag. Pappan hade inte hört sången sedan barnsben och blev rörd till tårar!

Vilken typ av person passar för att göra det du gör?

Det är viktigt att ha ett genuint intresse och personligt engagemang för varje elev. Man ska inte vara rädd för att vara öppen och komma eleverna in på livet. Jag tror att detta är särskilt viktigt när man undervisar över Skype, då måste elev och lärare snabbt bygga upp ett förtroende och en närhet till varandra.

Bästa tipsen till den som pluggar?

Vänta inte med att söka jobb! Prova olika arbetsplatser för att se vad du tycker om att göra. Jag arbetade både på fritids och i gymnasieskola innan jag fastnade för att undervisa vuxna.

Liknande inlägg