SVUS är både matnyttig och rolig

Välkommen till SVUS, dvs. vår kurs som officiellt heter Svenska för utländska studerande A!  Det här är kursen för dig med annat modersmål än svenska, som redan har kunskaper i språket men som vill bygga på dem, repetera och aktivera dem eller kanske få ett teoretiskt perspektiv på dem.

SVUS består av fyra delkurser som alla kan läsas fristående från varandra, men tillsammans utgör de också en helhet som täcker in det mesta som kan läggas in i uttrycket ”språkfärdighet”.

Här finns plats för både aha-upplevelser, glada skratt och frustration!

På delkursen Det svenska språkets struktur ägnar du dig åt att få ordning på språkets regler och undantag, både i teori och praktik. Här finns plats för både aha-upplevelser, glada skratt och frustration!

På delkursen Muntlig språkfärdighet får du göra muntliga presentationer av olika typ och även träna ditt uttal, kanske öva att försöka säga såväl ”yster” som ”ostar” och ”plåster”.

Din skriftliga förmåga, både när det gäller kreativa och mera bundna texter, står i fokus för ditt arbete i delkursen Skriftlig språkfärdighet.  Här ingår även en rejäl portion skrivregler – när ska du t.ex. ha stor bokstav,  var ska du sätta kommatecken, hur använder du ett semikolon? Både matnyttigt och roligt!

Hur svär svenskarna egentligen?

Slutligen har du delkursen Stilvariationer i tal och skrift, som ger dig kunskap om det svenska språkets olika stilar. När kan man säga ”tjej” och när är det bättre med ”flicka”? Hur svär svenskarna egentligen? Och finns det svenskar som pratar dialekt idag? Vi läser också modern svensk skönlitteratur och ser hur författarna använder språket.

Så om du vill dyka ner i det svenska språket och komma upp till ytan med nya insikter och färdigheter – sök SVUS!

Liknande inlägg