Man ska vara lite busig när man läser BUS

Habre Hissein har läst FUS och BUS och SVUS

Habre Hissein Koty har läst behörighetsgivande kurser i svenska.

Habre Hissein Koty kom till Sverige från Tchad för fem år sedan. Han har läst våra kurser FUS, BUS och SVUS – Förberedande utbildning i svenska och Behörighetsgivande utbildning i svenska samt Svenska för utländska studerande (som vi numera kallar för Svenska för studerande med annat modersmål än svenska).

Varför kom du till Sverige och ville lära dig svenska?

Pappa kom till Sverige på grund av politiska problem 2003, så jag flyttade efter honom hit. Innan jag kom till Sverige läste jag på universitet i Marocko i två år.

Kurserna här är typ kompletta– prata, läsa, förstå, skriva – alla delar är viktiga.

Vad läste du innan du kom till oss på Nordiska?

Jag läste på sfi i tre månader. Innan jag hade gjort C-provet gick jag till universitetets studievägledare på St Olofsgatan för att undersöka olika alternativ. Han tipsade mig om Nordiskas kurser i svenska. Han anmälde mig till inträdesprovet för den förberedande kursen, FUS, och jag klarade det! Jag läste FUS på vårterminen innan jag åkte tillbaka till Marocko en termin för att avsluta studierna där och ta ut min kandidatexamen. När jag kom tillbaka till Sverige läste jag BUS på höstterminen och sedan SVUS på vårterminen.

Vad gör du nu?

När jag hade klarat BUS var jag behörig att läsa vidare på svenskt universitet. Nu läser jag ingenjörsutbildningen här i Uppsala med inriktning mot energisystem. Om allt går som det ska kommer jag att ta ut masterexamen nästa år.

I framtiden skulle jag vilja forska om alternativa energikällor.

Vad vill du göra i framtiden?

Det är svårt att veta, men om jag får möjlighet vill jag doktorera och forska om alternativa energikällor som till exempel vågenergi. Helst här i Uppsala – det vore skönt!

Vad var det bästa med att läsa kurserna i svenska på Nordiska?

Kurserna här är typ kompletta – prata, läsa, förstå, skriva – alla delar är viktiga och jag kommer ihåg allt. Nu måste jag skriva akademiskt, men det var mycket roligare när jag fick skriva på kurserna i svenska. Då kunde jag låta fantasin blomma och skriva om allt möjligt!

Vi var lite busiga allihop, och då blir det roligt!

Vad var roligast?

Att det var både vi elever och lärare som gjorde kursen tillsammans. Om lärarna bara hade stått och talat om vad vi elever skulle göra hela tiden hade det varit tråkigt. Men vi var lite busiga allihop, och då blir det roligt!

Vad tycker du är svårast med det svenska språket?

Det är lätt att förstå grammatik och ordföljd – det är bara regler som i matte och fysik. Men det är svårare när man ska använda allt och prata. Då måste man tänka så snabbt! Det tar tid innan man kan det. När jag började läsa här på Nordiska pratade jag snabbt, men då sa min lärare åt mig att ta det lite lugnare. Då gick det bättre. Något annat som är svårt med svenska är betoningen – om man betonar fel på svenska, då blir det fel! Så är det inte på arabiska och franska som är mina modersmål.

På Nordiskas kurser får man en bättre förståelse för svenska språket.

Skulle du rekommendera andra att läsa svenska på Nordiska?

Ja, absolut! Man får en bättre och djupare förståelse för språket här.

Bästa tipsen till någon som funderar på att läsa svenska?

När man lär sig ett språk måste man våga vara lite galen och göra lite fel. Försök gå över gränsen och testa nya saker, då märker man om man kan eller inte. Vågar man till exempel skriva om nya saker och utmana sig själv så går man snabbt framåt.

Det går mycket snabbare om man kommer till Nordiska och läser FUS först och sedan BUS.

Bästa tipsen för någon som funderar på att läsa våra kurser i svenska här på Nordiska?

Vissa läser först hela sfi, sedan hela SAS (Svenska som andraspråk) och sedan kanske BUS. Hur lång tid tar inte det? Det går mycket snabbare om man kommer till Nordiska och läser FUS först och sedan BUS.

Avslutningsvis frågar jag Habre om han vill få intervjun skickad till sig innan den publiceras: -Nej, jag litar på att din grammatik är tillräckligt bra, säger han och skrattar högt.

Liknande inlägg