Inspirerande humanioradagar på Engelska parken

Under de två intensiva Humanioradagarna 3–4 april hann pluggasvenska.nu vara med på arbetsmarknadsmässan, lyssna på intressanta föreläsningar under torsdagen och testa mässdeltagarnas språkkunskaper med ett språkkviss.* Roligt och inspirerande tycker vi!

Informatörerna Marco Bianchi och Jenny Asp välkomnade språkintresserade på mässan med information om våra kurser, språkkarriärer och Språkverkstaden, och ett ganska klurigt språkkviss,** visade det sig.

Varifrån kommer ordet etymologi ursprungligen?

Johanna Koljonen pratade om #prataomdet

Johanna Koljonen, filmkritiker och litteraturvetare inledde torsdagens föreläsningar med sitt föredrag ”Ninja turtles kan vänta” och kallade sig själv för förband till Lina Thomsgård. Hon talade om en av humanioras viktigaste uppgifter – att den påminner oss om att andra människors inre liv är precis lika mycket värda som våra egna.

– Den kritiska tanken, i samhällets tjänst.

Vikten av det kulturella inflytandet, samhällets mjukvara, ska inte heller glömmas bort. Det kan bidra minst lika mycket till att förändra samhället genom att påverka attityder, beteenden och traditioner. Hon avslutade med att uppmana alla studenter till att ägna sig åt något meningsfullt, både för sig själv men också för andra.

Lina Thomsgård och Rättviseförmedlingen har fått många priser.

Lina Thomsgård, grundare till Rättviseförmedlingen talade om hur man kan påverka och luckra upp rådande normer i samhället. Hon och 40 000 andra ambassadörer bidrar till ökad mångfald och jämlikhet i samhället genom att tillsammans efterlysa och tipsa om människor med olika kompetens och bakgrund.

– Ingen kan någonsin mer säga att det ser ut som det gör för att det inte finns män eller kvinnor i de här positionerna.

Hon talade också om de möjligheter som finns i sociala medier och som gör att vi kan mötas över sociala och demografiska gränser. Sociala medier innebär nya slags möten och interaktioner, och rätt använt har forumen stora potentialer.

Hanna Marie Björklund gav tips för frilansare.

Hanna Marie Björklund, religionsvetare och journalist, kom direkt influgen från utlandet och gav studenterna peppande tips inför arbetslivet. Eftersom hon själv arbetar mest som frilansare, både som skribent och forskare, betonade hon att det är en vanlig arbetsform för kulturskribenter och opinionsbildare.

– Framgång för frilansare beror på om rätt personer vet vad man kan.

Själv gick hon en skrivutbildning vid sidan av sina andra studier. I arbetslivet är det alltid viktigt att kunna skriva, formulera sig enkelt och tydligt samt att stava rätt. Andra tips Hanna Marie gav var att allmänbilda sig, nätverka, inte glömma verktygen (Excel, Powerpoint), skaffa sig en portfolio, knega på och öva!

Jan Berglin visade upp och talade om sina serier.

Jan Berglin, serietecknare och samhällsskildrare avslutade Humanioradagarnas föreläsningar. Han ställde frågan: Kan man skämta om allt? Svaret blev: Nej, fast det vet man inte förrän man har lyckats eller inte.

– Man kan inte lära sig vad som passar. Det måste kännas in.


* Kviss eller quiz? Diskutera med oss på Facebook
** Klurigt? Ladda hem kvisset här och håll utkik efter facit på Facebook

Liknande inlägg