Få betalt för att läsa och tänka!

Alva Dahl, översättare och doktorand i nordiska språk

Alva Dahl, översättare och doktorand i nordiska språk

Alva Dahl är 27 år och arbetar som doktorand vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet. Därutöver frilansar hon som översättare och kulturskribent.

Vad läste du på universitetet?

Kandidat i svenska med engelska och lite annat som biämnen, sedan gick jag Översättarprogrammet med inriktning översättning från engelska, och tog ut en masterexamen i svenska.

Varför valde du att läsa svenska?

Jag tänkte nog att det här med att skriva var det enda jag trodde att jag skulle trivas med och klara av som heltidsjobb. Det finns många områden man är mindre begåvad inom, man får ta vara på de gåvor man fått.

Hade du en tydlig plan för vad du ville jobba med när du pluggade?

Ja, jag tänkte att jag skulle bli översättare. Att jag skulle doktorera tänkte jag däremot inte, även om jag nog var lite sugen i smyg.

Betyg är sällan viktiga, förutom när man söker till forskarutbildning eller söker stipendier.

Vad önskar du att du hade vetat när du själv pluggade?

Att det inte finns någon onödig kunskap. Man har användning för allt man lär sig, åtminstone i den verksamhet jag ägnar mig åt. Betyg är sällan viktiga, förutom när man söker till forskarutbildning eller söker stipendier, men lär man sig mycket och är flitig är det något som märks så småningom och som man alltid har nytta och glädje av. Faktiskt!

Var det lätt eller svårt att få det första jobbet efter studierna?

Jag frilansade första året och en sådan verksamhet tar ett tag att bygga upp; jag fick en del uppdrag men var knappast sysselsatt på heltid. Å andra sidan hade jag tid att till exempel läsa och skriva mycket under det året, vilket jag är glad för i efterhand. Man kan bli berikad av många andra saker än heltidsarbete och lön. De allra första uppdragen kom via kontakter från studietiden. Sedan sökte jag till forskarutbildningen och det var inte så svårt som jag trodde – det krävs visserligen lite jobb med ansökan, man måste skriva en forskningsplan t.ex., men jag hade tur och sökte vid ett tillfälle när det inte var så många sökande, så konkurrensen var nog inte så hård som den ibland kan vara.

Vad gör du konkret i ditt jobb? Nämn några typiska arbetsuppgifter du gör på en vanlig dag.

I forskarutbildningen ingår kursläsning och avhandlingsskrivande, och därutöver kan man till exempel undervisa eller ha administrativa uppdrag på universitetet. Just nu håller jag på med en kursuppgift och med ett kapitel till avhandlingen, så jag sitter och skriver och läser en stor del av dagarna. En del tid ägnar man också åt idéutbyte med andra forskare, på seminarier och konferenser.

Jag har nytta av att ha lärt mig att leta rätt på den information jag behöver.

Vilka kunskaper och färdigheter från studietiden har du mest nytta av i ditt jobb idag?

Jag har nytta av att ha lärt mig att leta rätt på den information jag behöver och att läsa noggrant och kritiskt, att ha övat på att uttrycka mig i tal och skrift och planera och strukturera skrivprojekt, med mera, med mera. Men det är lite svårt att mäta nyttan, och jag tror man har nytta av allt man lär sig, på ett eller annat sätt. Jag känner ofta att jag saknar en del kunskap jag hade velat ha med mig från grundutbildningen, som vetenskapsteori, idéhistoria, litteraturvetenskap … Sådant som jag inte riktigt vågade läsa då, för att det var svårt att se vad det skulle leda till. Jag ville raskt bli klar och snåla med studielånen – vilket i och för sig är en begriplig ståndpunkt, med tanke på hur hög del av studiemedlet som är lån.

Man får betalt för att läsa böcker, tänka och skriva!

Vad finns det för för- och nackdelar med ditt jobb tycker du?

Det som är fantastiskt med att vara doktorand är möjligheten att fördjupa sig i ett ämne som intresserar en och ägna flera år åt att skriva om det. Man får betalt för att läsa böcker, tänka och skriva! Universitetet är också en bra arbetsplats på många sätt: man har fria arbetstider och många viktiga beslut fattas i kollegiala arbetsgrupper. Nackdelen är att det kan bli ganska ensamt och hårt, det är många som lider av stress och andra psykosociala besvär. De fria arbetstiderna och det självständiga arbetet har nackdelen att man lätt jobbar för mycket.

Vilken typ av person passar för att göra det du gör?

Den som trivs med att arbeta självständigt, är nyfiken och tycker om att skriva. Man måste trivas i sitt eget sällskap och stå ut med att det kan ta år innan man ser resultat av det man gör, eller får bekräftelse på det.

Plugga så mycket du orkar och läs sådant du är nyfiken på och tycker är roligt och utmanade!

Bästa tipsen till den som pluggar?

Ta vara på möjligheten att du nu har tid att lära dig saker: plugga så mycket du orkar och läs sådant du är nyfiken på och tycker är roligt och utmanade. Jag skulle vilja gå en massa kurser och lära mig en massa saker som jag nu inte hinner …

Bästa tipsen till den som precis har tagit examen?

Håll kontakten med gamla kursare – allt blir lättare och roligare om man hjälper varandra. Sätt dig in i den bransch du är intresserad av, ta kontakt med folk som verkar spännande, be om tips och dela med dig av dina tankar, ta fasta på det du gillar och är bra på (ofta hänger de sakerna ihop). Vill du bli doktorand, ta reda på hur antagningen går till på den institution du vill till, fundera på vad du vill göra där och be någon gammal lärare eller så att diskutera idén med dig.

Vårda ditt engagemang. Var inte rädd.

Liknande inlägg