Vad brinner du för?

Men vad ska du bli egentligen? Har du hört det förr? Familj och vänner väntar ivrigt på att du ska komma med ett enkelt svar, något konkret som jurist, lärare, eller sjuksköterska. Kanske försöker de få dig att förstå att du måste släppa taget om det där specialintresset. Kanske försöker de övertyga dig om att det inte går att leva på sin hobby. Kanske drömmer du om att bara få bli det du redan är?

 

Vilken tur att det finns vägar att gå för dig som vill ägna dig åt det som just du brinner för. Lösningen stavas fristående kurser! Det spelar ingen roll om du går igång på historiska textilier, prisvinnande reportage eller dyrbara antikviteter. Fristående kurser ger dig stor flexibilitet under studietiden, unik spetskompetens inför arbetslivet och framförallt, möjligheten att kombinera ditt specialintresse med studier i svenska och/eller nordiska språk.

Kraven på kommunikativa kompetenser ökar idag inom i stort sett alla yrken

Vänta lite nu. Varför ska du som är textilintresserad eller fascinerad av antika föremål plugga svenska eller nordiska språk? Även om tanken till en början kan verka underlig är det faktiskt inte så tokigt att plugga svenska och nordiska språk, oavsett specialintresse. Kraven på kommunikativa kompetenser ökar idag inom i stort sett alla yrken. Du ska kunna prata med kunder, klienter eller gäster, kanske skriva ett och annat inlägg på företagets sociala medier och läsa och svara på mail. Genom att plugga svenska utvecklar du dina kommunikativa färdigheter och om du lägger till en kurs i nordiska språk får du dessutom lära dig danska, norska och isländska. Inte så dumt eller hur?

Det är lätt att plocka ihop sin egen examen genom fristående kurser. Först behöver du 90 hp i ett och samma ämne, ditt huvudämne. Sedan kombinerar du med kurser om sammanlagt 90 hp. Det fina i kråksången är att du kan kombinera kurser precis som du vill utifrån just dina intressen och önskemål.

Behöver du lite inspiration? Här kommer några exempel på hur du kan plocka ihop din egen examen!

Dina språkkunskaper breddar din kompetens och möjliggör arbete i hela Norden

Om du fullkomligt älskar historia och historiska textilier kan du kombinera textilvetenskap som huvudämne med dräkt- och interiörhistoria samt studier i såväl svenska som nordiska språk. Dina språkkunskaper breddar din kompetens och möjliggör arbete i hela Norden.Är det första du gör när du planerar en resa att kolla upp vilka museum som finns på resmålet? Ger Frida Kahlos självporträtt dig gåshud? Då vore det väl toppen att kombinera studier i konstvetenskap med studier i svenska, nordiska språk och genusvetenskap? Det ger dig en grundutbildning som skulle kunna leda till en framtid där du guidar museibesökare genom en konstutställning med genusperspektiv, på danska dessutom.

Om Almedalsveckan är årets höjdpunkt, om du inleder dagen med att läsa morgontidningarnas ledarsidor och debattartiklar och om du drömmer om att själv få vara med och arbeta för en bättre värld vore det inte så dumt att faktiskt välja svenska språket som huvudämne och till exempel kombinera med studier i statsvetenskap, freds- och konfliktkunskap samt klimatledarskap i praktiken. Genom att fokusera på svenska språket får du en gedigen kommunikativ kompetens och en unik spetskompetens genom de fristående kurser inom ämnen som tänder just din inre glöd.

Möjligheterna är verkligen oändliga och oavsett vem du är och vad du brinner för är svenska och nordiska språk ett utmärkt komplement till dina specialintressen. Välkommen till Institutionen för nordiska språk! Vi fogar samman Uppsala universitet.

Liknande inlägg