Vi lär oss svenska på Nordiska språk

Introduktionskurs i svenska

Thierry Nduwayezu från Burundi och Naereh Tashakori från Iran.

Naereh Tashakori  från Iran och Thierry Nduwayezu från Burundi läser Introduktionskurs i svenska för studerande med utländsk förutbildning. Naereh har persiska som modersmål och kom till Sverige för fyra år sedan. Hon är utbildad biolog och arbetade på apotek i hemlandet. Thierry talar franska och kirundi och har varit i Sverige i ett år och fyra månader. Han läste medicin i Rwanda och arbetade som läkare i tre år innan han kom till Sverige.

En av volontärerna på Röda korset tipsade mig om kursen.

För att klara inträdesprovet till kursen måste man ju redan kunna lite svenska. Var läste ni innan ni började på kursen?

”Jag har mest lärt mig själv genom att först lära mig ord från tidningar och sedan hela meningar”, säger Naereh. ”Sedan läste jag lättlästa böcker. I början tog det en hel timme att läsa en enda sida, men efter ett tag gick det lättare! Jag har också studerat ett tag på Nyby vision.”

”Jag har också lärt mig svenska på egen hand först”, säger Thierry. ”Jag fick hjälp av pensionärer på Röda korset. Jag satt där fem timmar om dagen och studerade! De lärde mig mycket, främst uttal. Jag studerade med böckerna Mål 1–3.”

Våra lärare gör så att vi vågar prata.

Introduktionskurs i svenska är ju en ny kurs hos oss. Hur hittade ni hit?

”Jag fick veta att kursen fanns genom min kompis som jag träffade på Nyby vision. Hon läste Förberedande kurs i svenska här i fjol.”

”En av volontärerna på Röda korset tipsade mig om kursen. Det är jag glad för!”

Så ni skulle rekommendera andra att läsa svenska på Nordiska språk?

”Det är en fantastisk kurs – jag är så glad att jag är här! Det är bra här, vi kan organisera vår kunskap. Alla har lite olika kunskap, men här kan vi introducera den. Vi kan prata inför alla, skriva – det är jätteviktigt”, säger Naereh.

”Vi får lära oss allt. Jag har utvecklats så mycket sedan vi började för två månader sedan”, säger Thierry. ”Jag har redan börjat rekommendera kursen för andra – på Röda korset pratar jag om den hela tiden. De blir imponerade, för jag har utvecklats så mycket.”

Vad är roligast med kursen?

”Det är roligt att till exempel återberätta en video som handlar om vad man åt i Sverige på 70-talet, man ska berätta för de andra vad man har sett. Vi spelar teater ibland, som bilist och parkeringsvakt – det är roligt! Våra lärare gör så att vi vågar prata. De är varma och vänliga, och de ger oss chans att prata hela tiden. De tipsar om hur man kan läsa mer hemma, att lyssna på radio och så.”

Jag tror att det här är en genväg i jämförelse med exempelvis sfi, man når målet snabbare.

Vad är era bästa tips för någon som precis har kommit till Sverige och ska lära sig svenska?

Att plugga intensivt – det är inte lätt.

Vad är era bästa tips för någon som funderar på att läsa våra kurser i svenska här på institutionen?

”Passa på att söka kursen! De ska veta att den här kursen är mycket krävande. Det är heltid, åtta timmar om dagen, så man kan inte kombinera med andra aktiviteter”, säger Thierry. ”Jag tror att det här är en genväg i jämförelse med exempelvis sfi, man når målet snabbare.”

”Jag tror att många är rädda för universitet och vågar inte söka. De tror inte att de kan och att vi bara får lära oss akademiska ord, men så är det ju inte!”, säger Naereh. ”Jag rekommenderar alla att de börjar med introduktionskursen och inte går direkt till Förberedande kurs i svenska, även om de har kunskap. Man lär sig så mycket som man inte gör på andra ställen, som att hålla anföranden, skriva …”

”Men var inte rädda för kraven. Alla är snälla! Man kan prova först innan man säger att det är svårt. Man de ska ha målet yes, we can!” fyller Thierry i och ler stort.

Vad ska ni göra när ni har klarat introduktionskursen?

”Jag tänker självklart fortsätta med Förberedande och Behörighetsgivande kurs i svenska. Vi får se hur det går!”, säger Naereh.

”Jag ska fortsätta för jag behöver en avancerad nivå för för att söka till läkare, motsvarande Svenska för studerande med annat modersmål än svenska. Jag måste kunna språket och visa behörighet, sedan klara kunskapsprov i medicin, teori och praktik”.

Passa på att söka kursen!

Vad vill ni göra i framtiden?

”Jag ska jobba som läkare och utbilda mig inom akutmedicin. Jag vill helst vara kvar i Uppsala”, säger Thierry.

”Det är svårt att säga just nu – det beror hur det går med mitt språk”, säger Naereh. ”Jag praktiserade i skolan innan kursen. Men vi får se, kanske ska jag fortsätta och bli apotekare eller jobba i skolan.”

Liknande inlägg