Jag har alltid älskat att skriva

Kristofer Kebbon, copywriter på Ving, Sveriges största researrangör. På tjänsteresa i Egypten.

Kristofer Kebbon, copywriter på Ving, Sveriges största researrangör. På tjänsteresa i Egypten.

Kristofer Kebbon är 41 år och jobbar som copywriter på Ving, Sveriges största researrangör. Som copywriter använder man språket som hjälpmedel i marknadsföringen – och blir lycklig när man efter långt filande äntligen hittar de rätta orden.

Vad läste du på universitetet?

Jag läste först samhällsvetarprogrammet, med medie- och kommunikationsvetenskap som huvudämne och statskunskap som andra ämne. Därefter pluggade jag två terminer automatisk databehandling och slutligen A-kursen i praktisk svenska. Den sista terminen, när jag läste svenska, var i särklass den roligaste. Kanske var det också den kurs som kom att betyda mest för min framtida karriär.

Varför valde du att läsa svenska?

Jag valde helt och hållet med hjärtat! Jag har alltid älskat att skriva, och det kändes som något jag verkligen ville göra. Inte för att jag såg det som viktigt för karriären, utan för att jag tyckte det skulle vara roligt.

Hade du en tydlig plan för vad du ville jobba med när du pluggade?

Nej, egentligen inte. Jag hade en vag idé om att jag ville arbeta journalistiskt, men det enda jag var säker på var att jag ville jobba med kommunikation i någon form.

När jag sent omsider började läsa det jag verkligen ville, fick jag en aha-upplevelse – det kunde vara lustfyllt att plugga!

Vad önskar du att du hade vetat när du själv pluggade?

Att man inte behöver läsa tråkiga ämnen! En del av mina studieval gjorde jag främst för att jag trodde det skulle leda till en anställning, snarare än för att jag var genuint intresserad. När jag sent omsider började läsa det jag verkligen ville, fick jag en aha-upplevelse – det kunde vara lustfyllt att plugga! Och även om man kommer långt med disciplin och råplugg, räcker motivation och läsglädje betydligt längre.

Var det lätt eller svårt att få det första jobbet efter studierna?

Det första jobbet var väl det svåraste att landa, men jag kan inte påstå att det var särskilt svårt. Det tog ungefär ett halvår från det att jag avslutade mina studier till att jag fick mitt första ”riktiga” jobb. Men under den tiden hade jag ett brödjobb i butik, så jag kände ingen stress.

Men det skulle ta tio år innan jag insåg att det faktiskt var skriva jag ville göra. På heltid.

Hur har vägen sett ut fram dit där du är idag?

På mitt första jobb arbetade jag med internkommunikation, men jag insåg ganska snabbt att det var marknadskommunikation jag ville syssla med. Så marknadsföring blev den röda tråden när jag sedan provade mig fram i olika branscher. Jag jobbade som projektledare på ett telekomföretag, marknadsansvarig på ett IT-företag, promotionansvarig i musikbranschen. Men det skulle ta tio år innan jag insåg att det faktiskt var skriva jag ville göra. På heltid. Så efter lite vidareutbildning i copywriting hittade jag drömjobbet som copy på Ving. Plötsligt fann jag mig på ett jobb där jag kunde kombinera två av mina största intressen: att resa och att skriva. Och det var roligt att gå till jobbet, varje dag.

Vad gör du konkret i ditt jobb?

Jag ansvarar för merparten av textinnehållet i Ving Sveriges marknadskommunikation. Det innebär att jag skriver annonser, kampanjmaterial, nyhetsbrev och inte minst texter till Ving.se, som både är navet i vår kommunikation och vår främsta försäljningskanal. Jag skriver även en stor del av artiklarna i vårt resemagasin Vings värld. Ibland är jag ute och reser, för att med egna ögon se och uppleva resmålen.

Jag har tillbringat arbetsdagar ombord på en kryssningsbåt på Nilen, i den förbjudna staden i Peking och hemma hos Obi-Wan Kenobi på Djerba…

Vad är det allra roligaste?

Att få resa och se nya, spännande platser – och sedan med ord försöka förmedla känslan av att vara där! Jag har tillbringat arbetsdagar ombord på en kryssningsbåt på Nilen, i den förbjudna staden i Peking och hemma hos Obi-Wan Kenobi på Djerba… Då är det svårt att klaga. Men jag trivs även i vardagen på huvudkontoret i Stockholm. Jag blir till exempel fortfarande lycklig varje gång jag lyckas få till en riktigt bra formulering. När man jobbat med en enda mening i en halv dag, och den plötsligt bara sitter.

Är du genuint intresserad av det du gör så blir resultatet så mycket bättre.

Bästa tipsen till den som pluggar?

Ha kul! Eller för att tala i klyschor: följ ditt hjärta. Är du genuint intresserad av det du gör så blir resultatet så mycket bättre.

Bästa tipsen till den som precis har tagit examen?

Fundera över vad du helst av allt vill göra, och försök ta dig dit. Var inte rädd för att kontakta din drömarbetsplats och erbjuda dina tjänster. Du kanske inte får drömjobbet direkt, men plötsligt händer det. Och på vägen dit – odla ditt nätverk.

Liknande inlägg